Església de Santa Eulàlia de Corró d'Avall
(Les Franqueses del Vallès - Vallès Oriental)

Les Franqueses del Vallès - Santa Eulàlia de Corró d'Avall

Les Franqueses del Vallès - Santa Eulàlia de Corró d'Avall (Foto: Albert Esteves, 2023)

Les Franqueses del Vallès - Santa Eulàlia de Corró d'Avall. Postal antiga

Les Franqueses del Vallès - Santa Eulàlia de Corró d'Avall (Foto: Amadalvarez - Llicència “Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International” (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en), 2012)

Les Franqueses del Vallès - Santa Eulàlia de Corró d'Avall (Foto: Manuel Genovart -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1923)

Les Franqueses del Vallès - Santa Eulàlia de Corró d'Avall -

Les Franqueses del Vallès - Santa Eulàlia de Corró d'Avall - (Foto: Manuel Genovart -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1923)

Les Franqueses del Vallès - Santa Eulàlia de Corró d'Avall (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1924)

Les Franqueses del Vallès - Santa Eulàlia de Corró d'Avall. Retaule desaparegut

Les Franqueses del Vallès - Santa Eulàlia de Corró d'Avall. Retaule desaparegut (Foto: Marcel·lí Gausachs -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1915-30)

AutorAntoni Fisas Planas
Situació Corró d'Avall. Av. de Santa Eulàlia
Corró d'Avall és una de les antigues parròquies que, juntament amb Llerona, Marata i Corró d'Amunt, formen l'actual municipi de les Franqueses. Està documentada des de l'any 989 (Corrone Subteriore). L'any 1104 una nova església va ser consagrada i dedicada a santa Maria i santa Eulàlia. L'edifici va ser ampliat al segle XIII i es va reformar i fortificar al segle XVI, època a la qual pertanyia la porta renaixentista i el campanar de torre. L'any 1936 l'església va ser incendiada i el 1939 es va enderrocar sense que n'hagi quedat cap rastre. Tenia dos magnífics retaules barrocs que encara podem admirar a les fotos antigues.

L'any 1940 es va construir el temple actual, en un nou emplaçament. És obra de l'arquitecte Antoni Fisas Planas (Barcelona, 1896 - 1953), que als anys trenta estava lligat al racionalisme del GATCPAC, però que, acabada la guerra, va reprendre l'estil classicista hereu del noucentisme. És un edifici de planta de creu llatina, de tres naus, amb cúpula octogonal al creuer i absis semicircular. La façana principal ve precedida d'un pòrtic amb tres arcs de mig punt sostinguts per columnes cilíndriques.