Can Tarafa
(Les Franqueses del Vallès - Vallès Oriental)

Les Franqueses del Vallès - Can Tarafa

Les Franqueses del Vallès - Can Tarafa (Foto: Albert Esteves, 2023)

Les Franqueses del Vallès - Can Tarafa (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1936)

Situació Marata - Crtra. BV-5151, trencall km 2,3
Segons la tradició, la casa estava situada originalment en un indret proper, on hi ha les ruïnes d'una torre rodona. L'edifici actual, si atenem a la tipologia del portal i les finestres, va ser construït al segle XVI. A la finestra principal hi ha inscrita la data de 1558. De fet, al fogatge de 1553 apareixen Francesc i Montserrat Tarafa*.

La casa, força modificada i ampliada amb un cos lateral modern, té un gran portal adovellat, de mig punt, i tres finestres gòtic-renaixentistes de mida diferent, amb guardapols motllurat, la principal lobulada, d'arc rebaixat. Entre dues finestres es conserva un antic rellotge de sol. És destacable el treball escultòric de les finestres. En una d'elles hi ha inscrit en un costat el nom de la família Tarafa, sostingut per un àngel, i en l'altre la data de 1558.

*Francesc Tarafa, arxiver i canonge de la catedral de Barcelona, va ser un important historiador i divulgador, autor de diversos llibres i manuscrits.