Torre de Seva (Castell de Marata)
(Les Franqueses del Vallès - Vallès Oriental)

Les Franqueses del Vallès - Torre de Seva (Castell de Marata)

Les Franqueses del Vallès - Torre de Seva (Castell de Marata) (Foto: Amadalvarez - Llicència “Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International” (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en), 2010)

Les Franqueses del Vallès - Torre de Seva (Castell de Marata) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Les Franqueses del Vallès - Torre de Seva (Castell de Marata). Capella

Les Franqueses del Vallès - Torre de Seva (Castell de Marata). Capella (Foto: Albert Esteves, 2023)

Les Franqueses del Vallès - Torre de Seva (Castell de Marata) (Foto: Francesquillu, 2013)

Les Franqueses del Vallès - Torre de Seva (Castell de Marata) (Foto: Antoni Grifol, 2013)

Les Franqueses del Vallès - Torre de Seva (Castell de Marata) (Foto: Marcel·lí Gausachs-Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, 1915-30)

Situació Marata. Crtra. BV-5151, km 2,8
El lloc (Palatio Maserata) està documentat des de l'any 940 i el llinatge dels Masserata apareix a partir del segle XII. El gran casal fortificat que, molt transformat, ha arribat als nostres dies va ser construït al segle XIV per Bertran de Seva. Posteriorment, va passar als Clariana de Vic i al segle XVII pertanyia a Elisabet de Magarola, a la qual es deu la reconstrucció de la capella annexa a la casa, dedicada originalment als sants Abdó i Senén i actualment a la Mare de Déu de Montserrat.

L'edifici, completament emmerletat, té planta rectangular i una torre cantonera de planta quadrada. La façana principal mostra un portal adovellat de mig punt i, al seu damunt, un finestral renaixentista amb la data de 1561 inscrita. Hi ha també dues finestres d'arc conopial, de tradició gòtica, de la mateixa època.

La capella, de petites dimensions, té una sola nau, coberta amb volta de canó i capçada amb un absis semicircular. Va ser restaurada l'any 1918.