Mas Avel·lina
(Les Franqueses del Vallès - Vallès Oriental)

Les Franqueses del Vallès - Mas Avel·lina

Les Franqueses del Vallès - Mas Avel·lina (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Corró d'Avall. Crtra. de Cànoves, camí al km 1,3
Antiga masia coneguda antigament com a Can Pagès d’Amunt, molt reformada als segles XIX i XX, ubicada al costat de la urbanització Milpins. S'hi accedeix a través d'un camí emmarcat amb fileres de plàtans. Té planta en firma de ela. La façana principal conserva un bell portal adovellat de mig punt i dues finestres conopials del segle XVI, una damunt la porta i una altra al costat dret. Damunt la porta hi ha l'escut de Barcelona (cal recordar que Les Franqueses va ser instituït carrer de Barcelona). També hi ha una sanefa amb el monograma de Crist i el nom de Josep Vivar. Una placa, amb el nom de Manso Avelina, ens indica la data de la reforma, 1941. Davant la façana hi ha un espai tancat amb una balustrada decorada amb grans gerros. Dins del pati es conserva un pou de vinya amb coberta semiesfèrica. Adossat a llevant, on probablement hi havia les corts, el conjunt es va ampliar amb un edifici modern de planta baixa i golfes.

Modernament va ser habilitat com a residència geriàtrica.