Can Xammar de Baix (La Casa Gran)
(L'Ametlla del Vallès - Vallès Oriental)

L'Ametlla del Vallès - Can Xammar de Baix

L'Ametlla del Vallès - Can Xammar de Baix (Foto: Albert Esteves, 2023)

L'Ametlla del Vallès - Can Xammar de Baix. Capella de la M.D. de Lourdes

L'Ametlla del Vallès - Can Xammar de Baix. Capella de la M.D. de Lourdes (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Mare de Déu de Puiggraciós, 4
Masia originada per la segregació del mas de Can Xammar (ara can Millet), a mitjan segle XVI. La nova branca familiar va construir, al segle XVII, una gran masia de planta rectangular, de tres plantes, amb teulada a quatre aigües. El portal és de mig punt, adovellat, i està presidit per l'escut familiar i una llegenda on s'indica que la casa va ser alçada per Antoni Xammar, l'any 1649.

L'any 1925, la seva propietària, Dolors Xammar i Gili, la va vendre a l'obra social de Nostra Senyora de la Visitació. A l'exterior de la casa hi ha tres fonts, construïdes al segle XX, i la cova-capella de la Mare de Déu de Lourdes.