Claustre de Santa Maria de Montsió
(Esplugues de Llobregat - Baix Llobregat)

Esplugues de Llobregat - Claustre del monestir de Montsió (Foto: Albert Esteves, 2008)

Esplugues de Llobregat - Claustre del monestir de Montsió (Foto: Albert Esteves, 2018)

Esplugues de Llobregat - Claustre del monestir de Montsió (Foto: Albert Esteves, 2006)

Situació Església
InterèsEspecial interès Interessant
El convent femení dominicà de Montsió (denominat primer de Sant Pere Màrtir) va ser fundat l'any 1347 per la infanta Maria d'Aragó, filla de Jaume II, fent efectiu el llegat testamentari de Sibil·la de Saga, que fou amant del rei Jaume I. L'any 1351 les monges s'establiren a Barcelona, primer de manera provisional i després a un nou edifici construït prop de les Drassanes. L'any 1423 la comunitat es va traslladar a un antic monestir agustinià situat al carrer de Montsió, al costat del Portal de l'Àngel, i es va rebatejar amb el nom de Santa Maria de Montsió. Allà s'hi va mantenir durant més de quatre segles. Però després de les diverses atzagaiades del segle XIX (invasió francesa, desamortització, revolució de 1868...) el convent va restar molt malmès i les monges van decidir traslladar-se a la rambla de Catalunya i van decidir emportar-se pedra a pedra el claustre gòtic i l'església, que van ser instal·lats al nou emplaçament entre els anys 1888 i 1890. Acabada la Guerra Civil, i entenent que la nova ubicació, esdevinguda cèntrica i sorollosa, no era prou apta per a un convent de clausura, les monges van adquirir la masia modernista de Can Casanovas, a Esplugues, i van voler emportar-s'hi, un cop més, el claustre, el qual va tornar a ser desmuntat pedra a pedra i reconstruït a l'interior de la masia. La reconstrucció es va iniciar l'any 1948, dirigida per l'arquitecte Armand Mas Tulla.

Arquitectònicament, se'l considera coetani al claustre de Santa Maria de Jonqueres, del 1366. Les seves actuals dimensions són més reduïdes que les originals i es va perdre el templet que tenia en un angle. Té planta quadrada, amb dos pisos d'arcs ogivals suportats sobre esveltes columnes amb capitells i àbacs finament esculpits. El pis inferior és el més antic, del segle XIV. El superior, de menor alçada, és de la segona meitat del segle XV. Als capitells de la galeria baixa hi ha esculpides dues flors de cinc pètals i una flor de llis al centre. Cal destacar la portada, amb dos pilars els capitells dels quals són historiats, amb escenes de l'Anunciació, Sant Jordi, Adam i Eva, la Visitació i Sant Miquel Arcàngel. En un dels murs hi ha una font d'estil gòtic flamíger, de mitjan segle XV.

El claustre només és visitable els darrers diumenges de cada mes. Les visites són gratuïtes.