Font de Santa Anna
(Barcelona | Santa Anna - Barcelonès)

Barcelona - Font de Santa Anna (Foto: Rossend Gri, 2023)

TipusFonts, pous i safareigs
AutorJoan Aragay (ceràmica)
Situació Cucurulla, 6
Font d'origen gòtic construïda l'any 1356, considerada la més antiga de Barcelona. Formava part del conjunt de fonts que es van construir a partir de mitjan segle XIV, just després de canalitzar cap a la ciutat l'aigua procedent de les mines de Collserola, que entrava justament pel Portal de l'Àngel i arribava al centre de Barcelona.

Té forma octogonal i encara es pot veure l'abeurador de cavalls al seu costat. Ha sofert diverses reformes al llarg del temps. La més important l'any 1819, quan se li va donar la seva forma actual*. I la darrera just un segle després, quan s'hi van afegir els gerros del coronament i els cinc plafons ceràmics de tipus noucentista, dissenyats per Josep Aragay i realitzats amb la col·laboració del ceramista Francesc Quer. Es van inaugurar l'any 1918.

*L'any 1807 l'Ajuntament de Barcelona va autoritzar una reforma de la font "para engrandecer o hacer mayor la fuente de la Plaza de Santa Ana sin tomar cosa alguna del terreno que sirve hoy de tránsito público, sino engrandeciendo meramente la fuente dentro del ámbito que está ya cercado con poyos de pared". La Guerra del Francès va aturar el projecte, que no es va poder reprendre fins a l'any 1819 .