Central Catalana d'Electricitat
(Barcelona | Santa Anna - Barcelonès)

Barcelona - Magatzems Cendra i Caralt (Antiga Hidroelèctrica de Catalunya)

Barcelona - Magatzems Cendra i Caralt (Antiga Hidroelèctrica de Catalunya) (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Magatzems Cendra i Caralt (Antiga Hidroelèctrica de Catalunya) (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Magatzems Cendra i Caralt, façana carrer Capellans

Barcelona - Magatzems Cendra i Caralt, façana carrer Capellans (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorArnau Calvet Peyronill
Situació Arcs, 10
Obra del 1905 projectada per l'arquitecte modernista Arnau Calvet, que en aquesta obra adopta un estil directament relacionat amb el moviment conegut com a Secessió Vienesa. La façana s'estructura en franges verticals emmarcant les obertures, amb un eix central dominant, flanquejat per unes pilastres que s'eleven per damunt de la cornisa de coronament. Sota aquesta cornisa hi ha uns esgrafiats que semblen penjar-hi. És força interessant el disseny de les baranes dels balcons i les mènsules ornamentades amb caps femenins que sostenen la balconada principal. El conjunt de fanals de tres globus, dels quals només en resten dos, és força representatiu de què va ser la seu d'una companyia elèctrica.

L'edifici va ser construït com a seu de la companyia Central Catalana d'Electricitat, que tenia una central a l'avinguda de Vilanova. El 1912, aquesta societat fou absorbida per la Catalana de Gas i Electricitat, que després el traspassà a la Cooperativa de Fluid Elèctric, la qual el 1946 va esdevenir filial de la Hidroelèctrica de Catalunya i el 1965 va ser absorbida per aquesta¹.

L'edifici va ser projectat per Arnau Calvet i Peyronill (Barcelona, 1874-1956), autor també de l'edifici de Can Jorba, al Portal de l'Àngel, i del mercat de Sarrià. Inicialment, l'edifici va ser ocupat pels magatzems Cendra i Caralt, dedicat a la venda de productes cosmètics. L'any 2009 va ser convertit en hotel.

¹Font: Octavià Alexandre