Església de Santa Maria de Tagamanent
(Tagamanent - Vallès Oriental)

Tagamanent - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2023)

Tagamanent - Rectoria

Tagamanent - Rectoria (Foto: Albert Esteves, 2023)

Tagamanent - Església de Santa Maria. Fotografia antiga

Tagamanent - Rectoria (Foto: Manuel Genovart -Fons fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1918)

Tagamanent - Església de Santa Maria (Foto: Manuel Genovart -Fons fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1927)

Tagamanent - Església de Santa Maria. Panoràmica des del turó

Tagamanent - Església de Santa Maria. Panoràmica des del turó (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Turó de Tagamanent
Situada al capdamunt del turó homònim, va ser una antiga capella rural vinculada al desaparegut castell.

El castell de Tagamanent està documentat des de l'any 945 (termino de castro Tagamanent) en referir-se a unes terres cedides a la catedral de Vic. Originalment, era de domini comtal, però va ser cedit als vescomtes d'Osona, després cognominats Cardona. La seva situació estratègica va suscitar diversos litigis entre els Cardona i els comtes-reis fins que Jaume I en va recobrar el ple domini, l'any 1269. En van ser castlans els Tagamanent i els Manlleu i després els Bell-lloc. A partir del segle XVI va estar en mans dels Rocabertí-Tagamanent. Va tenir un gran protagonisme durant la guerra del Francès, però, a partir d'aquell moment, va perdre importància i va acabar desapareixent, tret d'algunes estructures trobades en les excavacions arqueològiques dutes a terme sota l'església.

L'església de Santa Maria és esmentada al segle X, però no hi ha vestigis d'aquest primitiu temple. L'edifici actual és fruit de reformes i reconstruccions tardanes. Es va refer després de resultar molt afectada pel terratrèmol de 1448 i es van fer reformes importants entre els anys 1578 i 1619, moment en el qual es van afegir les naus laterals, la capella del Roser i es va construir el campanar de planta rectangular. Al costat de l'església hi ha les restes de la rectoria, que té una llinda inscrita amb la data de 1736.