Mas de Santaeugènia
(Tagamanent - Vallès Oriental)

Tagamanent - Mas Santaeugènia)

Tagamanent - Mas Santaeugènia) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Tagamanent - Mas Santaeugènia. Pallissa

Tagamanent - Mas Santaeugènia. Pallissa (Foto: Albert Esteves, 2023)

Tagamanent - Mas Santaeugènia (Foto: Josep M. Co de Triola -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Situació Camí Antic de Vic. Crtra. c-17, km 36
Mas d'origen molt antic, documentat amb aquest nom -associat a l'església annexa- des de 1289. L'edifici actual és del segle XVI, tot i que devia ser objecte d'una reforma al segle XVIII tal com testimonia la llinda sobre la porta, amb la data de 1720 i el nom de Jaume Santaeugènia. Està format per dos edificis separats, l'habitatge i la pallissa. La casa, feta amb maçoneria de pedra local sense treballar, té un portal de mig punt amb grans dovelles de pedra calcària ben treballada, i dues finestres, una de llinda recta amb l'ampit motllurat i una altra de llinda conopial.

Pel que fa a la pallissa, molt restaurada, es devia construir coetàniament, cap al segle XVI. Té la particularitat de tenir la porta al nivell del pis, accessible a través d'un cos adossat en forma d'escala, buidat per dins. Les finestres són de llinda recta i estan emmarcades amb pedra.