Aiguafreda de Dalt
(Aiguafreda - Vallès Oriental)

Aiguafreda - Conjunt d'Aiguafreda de Dalt

Aiguafreda - Conjunt d'Aiguafreda de Dalt (Foto: Albert Esteves, 2023)

Aiguafreda - Conjunt d'Aiguafreda de Dalt. Sepulcre exterior

Aiguafreda - Conjunt d'Aiguafreda de Dalt. Sepulcre exterior (Foto: Albert Esteves, 2023)

Aiguafreda - Conjunt d'Aiguafreda de Dalt (Foto: Frederic Flos -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c1940)

Situació Camí d'Aiguafreda de Dalt
InterèsEspecial interès Interessant
L'antiga parròquia de Sant Martí d'Aiguafreda o del Congost, situada dalt d'un massís de la vall de Martinet, té el seu origen en una cova sagrada d'època visigoda (segle VI o VII) de la qual s'han trobat alguns enterraments. La vila rural d'Aiguafreda apareix documentada l'any 898, quan va ser consagrada la primera església, origen de l'actual, construïda al damunt de la cova. El lloc gaudeix d'una gran riquesa hídrica, per aprofitar la qual es van construir mines d'aigua. Adossada a l'església hi ha la rectoria-masoveria, ampliada i reformada al segle XVII. En un extrem del fossar, es va construir un comunidor, al segle XVIII. L'any 1868 la parròquia va ser traslladada el 1868 a les Ferreries o Aiguafreda de Baix, l’actual poble d’Aiguafreda.