Església de Sant Martí
(Aiguafreda - Vallès Oriental)

Aiguafreda - Església de Sant Martí

Aiguafreda - Església de Sant Martí (Foto: Albert Esteves, 2023)

Aiguafreda - Església de Sant Martí (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2010)

Situació Camí d'Aiguafreda de Dalt
L'edifici actual de l'església, construït sobre un temple anterior de finals del segle IX, va ser consagrat l'any 1105. L'estructura romànica, de creu llatina i absis semicircular, s'ha preservat malgrat les diverses reformes tardanes. La nau està coberta amb volta de canó i l'absis, del qual sobresurten set petites absidioles, amb volta de quart d'esfera. Al segle XVI es van construir els braços del transsepte i, a banda i banda de l'absis, la sagristia i la capella del Sant Crist. També és d'aquella època la porta renaixentista, flanquejada amb pilastres acanalades. El campanar actual va ser sobreposat i obstrueix una finestra interior geminada.