Palau Castell de Pons
(Barcelona | El Pi - Barcelonès)

Barcelona - Palau Castell de Pons (Boters, 2), abans de la reforma

Barcelona - Palau Castell de Pons (Boters, 2), abans de la reforma (Foto: Albert Esteves, 2007)

AutorMiquel Bosch Iglesias, m.o.
Situació Boters, 2 / Pi
Edifici neoclàssic, típica mostra de l'academicisme de començament del segle XIX. Fa cantonada entre els carrers de Boters i del Pi, davant la plaça de la Cucurulla. Les façanes són de pedra, amb pilastres verticals que s'enfilen fins a la potent cornisa. A l'interior es distribueix a partir d'un pati central amb columnes toscanes. El pis principal té una balconada correguda que recorre les dues façanes.

La casa la va fer edificar Antoni Cornet el 1805 després d'haver adquirit un edifici anterior a la família Pinós, molt malmès l'any 1714. Abans havia estat de Miquel Mai, important col·leccionista i conseller de Carles V. Cornet va haver de vendre la casa, per problemes econòmics, al comerciant Isidre Inglada. Va ser aquest qui encarregà la sumptuosa decoració de la planta principal i va ampliar la finca pel carrer del Pi amb un projecte de magatzem i jardí penjant de l'arquitecte Onofre Lligadas. L'any 1852 va passar a mans de la família Castell de Pons. Als anys 40 del segle XX s'hi instal·là el Cercle Artístic de Sant Lluc.

A la planta baixa hi havia hagut la botiga modernista Filatèlia Monge, del 1910, i la xocolateria Fargas, que hi era des de 1827. El 2017 van establir-se unes galeries comercials, tancades al cap d'un temps. La reforma, de la immobiliària Casacuberta, malgrat la pèrdua irreparable de les dues botigues centenàries i d'espais com l'entresol, va permetre posar a l'abast de tothom les magnífiques pintures del segle XIX, obra de Pau Rigalt en la seva major part.