Plaça Major
(Aiguafreda - Vallès Oriental)

Aiguafreda - Can Capçal

Aiguafreda - Can Capçal (Foto: Albert Esteves, 2023)

Aiguafreda - Plaça Major. Capelleta de l'Esperança

Aiguafreda - Plaça Major. Capelleta de l'Esperança (Foto: Albert Esteves, 2023)

Aiguafreda - Plaça Major (Foto: Frederic Flos -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c1940)

Aiguafreda - Plaça Major. Postal antiga

Situació Plaça Major
El nucli de les Ferreries, origen del poble modern d'Aiguafreda, es va formar als peus de l'antic camí ral, el qual va configurar els carrers Major i del Pont i també la plaça Major. La fesomia actual de la plaça ha variat força al llarg del temps, especialment al segle XX, quan es va derruir l'antiga església i es va obrir un pas que comunica la plaça amb la nova església i amb la carretera de Ribes. Amb tot, es mantenen algunes de les cases antigues, que conserven portals i llindes dels segles XVI al XVIII. Destaca el portal adovellat de Ca la Miquel i els portals i finestres de Ca l'Espardenyer i Can Capçal. A Cal Sastre hi ha una capelleta dedicada a la Mare de Déu de l'Esperança que, segons la tradició, va lliurar el poble del còlera durant el segle XIX.