Portal Nou
(Centelles - Osona)

Centelles - Portal Nou

Centelles - Portal Nou (Foto: Albert Esteves, 2023)

Centelles - Portal Nou (Foto: Anònima -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Centelles - Portal Nou (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1913)

Situació Carrer Nou
Les muralles de Centelles es van construir al segle XVI, en el context del potent desenvolupament demogràfic i urbanístic que es va esdevenir a la vila durant aquells anys. El portal Nou, permetia l'accés a la vila closa des del nord. És l'únic que es conserva dels tres que hi havia. Al seu damunt hi ha una sala, accessible mitjançant una escala de caragol, on es reunia el Consell de la Universitat del Comtat de Centelles. No se sap exactament quan es va acabar, però el 1572 ja era dempeus. Presenta, a la part externa, un portal adovellat damunt del qual hi ha un gran escut de pedra dels Centelles-Carrós. A la part interna hi ha una enorme arcada i una finestra motllurada, amb guardapols, de tipologia gòtic-renaixentista que, com es pot veure a les fotos antigues, era lobulat. Entre l'arcada i la finestra hi ha un àngel sostenint un escut circular.

L'any 1917, un grup de vilatans va desmuntar una part dels brancals inferiors i es va debatre la possibilitat d'enderrocar-lo. L'arquitecte Jeroni Martorell va evitar-ne l'enderroc i ell mateix es va ocupar de projectar la rehabilitació. D'aquella reforma són els dos portals laterals i el coronament emmerletat.