Palau Comtal
(Centelles - Osona)

Centelles - Palau Comtal (Jordi Contijoch 2002 (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2002)

Centelles - Palau Comtal (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1913)

Centelles - Palau Comtal. Postal antiga

Situació Plaça Nova, 5
Gran palau senyorial que va pertànyer als barons i després comtes de Centelles. Té el seu origen en una casa més antiga, construïda l'any 1415. El palau va ser alçat cap a 1540 pel baró Guillem Ramon II després que, pocs anys abans, s'hagués delimitat la plaça Major. L'edifici actual, tanmateix, correspon a una reconstrucció de mitjan segle XVIII fet pel comte Francesc Xavier de Blanes-Centelles. Un segle després es trobava en molt mal estat a causa de les destrosses produïdes per la guerra del Francès. L'any 1845, Pascual Madoz escrivia El Palacio de los condes de Centellas, edificado a principios del siglo XVIII y aún sin concluir... maltratado en la guerra de la Independencia se halla casi inhabitable. Adquirit per l'Ajuntament de Centelles, l'any 2023 s'estava rehabilitant per acollir una biblioteca pública.

L'edifici té planta rectangular i consta de planta baixa, dos pisos i golfes. S'articula al voltant d'un pati central que emergeix exteriorment en forma de torre. Les cantoneres estan defensades amb garites. Damunt de la porta principal destaca un gran escut heràldic sostingut per dos àngels.