Casa Carreres Artau (Casa Domingo)
(Centelles - Osona)

Centelles - Casa Carreres-Artau (Foto: Albert Esteves, 2023)

Centelles - Casa Carreres-Artau (Foto: Graciel·la Vidal, 2016)

Centelles - Casa Carreres-Artau (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1913)

Centelles - Casa Carreres-Artau, abans de la reforma

Centelles - Casa Carreres-Artau, abans de la reforma (Foto: Anònima -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, finals segle XIX)

Situació Plaça Nova, 6 i 7 / Socós, 1 i 3
InterèsEspecial interès Interessant
La construcció d'aquest gran casal renaixentista està lligada a la urbanització de la plaça Major, a començament del segle XVI. Un cop alçat el palau comtal, obra del baró Guillem Ramon II Carròs de Centelles, els seus dos germans es feien construir sengles palaus senyorials a banda i banda. Aquest en concret és el de Serafí Carròs de Centelles (mort el 1557), capità de galeres. Cap a la fi del segle XVII la casa va ser dividida en dos habitatges, una va passar a mans del farmacèutic Bernardí Collell -que la va vendre poc després a Benet Canes- i l'altra a Joan Rossell. Al segle XVII era propietat del paraire Domingo Pujol, que li donà nom.

L'edifici, de grans dimensions, té l'estructura típica dels palaus renaixentistes. Compta amb dues façanes nobles, la que dona a la plaça i la del carrer Socós. La primera està flanquejada per dues torres quadrangulars amb teulada piramidal. El casal s'articula al voltant d'un pati interior i està estructurat en planta baixa, planta noble i galeria superior, aquesta oberta amb un seguit de finestres, tapiades en bona part. La seva imatge actual respon a les importants reformes dutes a terme entre els anys 1895 i 1915 per la família Carreres Artau, les quals van respectar bàsicament l'estructura original, però hi van afegir la galeria superior, les torres i diversos elements ornamentals historicistes, com els dos portals de la plaça. Dels elements conservats destaca el conjunt de portes i finestres lobulades amb traceria goticista, que podem veure a la casa a la fotografia que adjuntem, anterior a la reforma.