Església de Sant Salvador d'Irgo
(Llesp - Alta Ribagorça)

Irgo - Panoràmica des de Sant Salvador d'Irgo (Foto: Albert Esteves, 2023)

Irgo - Església de Sant Salvador d'Irgo. Planta

Irgo - Església de Sant Salvador d'Irgo. Retaule barroc

Situació Ctra. de Cóll al Pont de Suert
Ermita situada en un replà al peu de la carretera, entre Irgo i Igüerri, un indret que constitueix un excepcional mirador sobre les valls de Tor i de Barravés.

No es coneix cap document d'època medieval que l'esmenti, i hem d'esperar fins a l'any 1657 per trobar-ne una menció específica. És possible que fos construïda cap aquella època o, tanmateix, podria tractar-se d'una obra d'origen romànic, potser del segle XII, molt transformada al segle XVII. Consta d'una nau coberta amb volta de canó i reforçada per dos arcs torals. En època tardana la nau va ser allargada cap a llevant, on es va obrir una porta, mentre que l'originària d'arc de ferradura, situada a ponent, va ser tapiada. Podria correspondre's amb l'obra romànica la part baixa de l'aparell de la nau.

A l'interior de la capella es conserva un retaule barroc policromat, datat l'any 1708, presidit per una imatge del Salvador, flanquejat per sant Domènec i sant Joan Evangelista, separats per columnes salomòniques.

S'hi celebra un aplec cada 25 de març.