Banca de Crèdit i Docks (Museu de Cera)
(Barcelona | La Rambla - Barcelonès)

Barcelona - Crèdit i Docks (Museu de Cera) (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Crèdit i Docks (Museu de Cera) (Foto: Albert Esteves, 2006)

AutorElies Rogent Amat
Situació Passatge de la Banca 7-8
InterèsEspecial interès Interessant
Obra de finals dels anys seixanta del segle XIX. La seva monumental façana tanca una placeta que s'obre a la Rambla a través del passatge de la Banca. Hi destaca la galeria superior, de tipus neoromànic.

L'any 1862 es funda la Caixa Vilumara (altres fonts citen Ignasi Girona i Agrafel i la Companyia General de Crèdit "El Comercio" com a origen d'aquest lloc) que compra aquest solar el 1873 i l'edifica. Conserva les caixes fortes originals i sales i decoracions pintades per Maurici Vilomara (a partir de mitjans de segle, el cognom es pot trobar amb u o, més castellanitzat, amb o) i Oleguer Junyent. L'any 1915 va ser absorbida pel Banc de Barcelona i finalment, el 1916, Crédito y Docks compra l'edifici. Des de 1973 estatja el Museu de Cera.

La família Vilumara és molt antiga, prové del Bages i prospera a Barcelona en diversos àmbits, aconseguint poder i influència. La trobem també a l'Hospitalet i Cabrils.

Vegeu els articles de Lluís Permanyer a La Vanguardia: El Álbum, 3/5/2002 i 25/6/2009.