Palau March
(Barcelona | La Rambla - Barcelonès)

Barcelona - Palau March (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Palau March, pati interior

AutorJoan Soler Faneca
Situació Rambla de Santa Mònica, 8
Palau senyorial edificat entre 1775-80 com a residència de la família de Francesc March, empresari de Reus. Un segle després va ser adquirit per Tomàs Ribalta, que va fer-hi algunes reformes. L'escut que podem veure a la façana és d'aquella època. Hi ha les inicials T R i el nom de la seva esposa, Rosalia, tot plegat envoltat de referències al·lusives al comerç i la navegació ultramarina. L'any 1892 era adquirit pel Banc d'Espanya i, acabada la Guerra Civil, va ser ocupat pel Movimiento Nacional i, finalment, transferit a la Generalitat el 1981.

L'edifici té planta quadrada, amb un gran pati central on hi ha l'escala d'honor que condueix a la planta noble, i un jardí al darrere. És considerat com un dels edificis burgesos paradigmàtics del classicisme acadèmic setcentista.