Adons
(Viu de Llevata - Alta Ribagorça)

Adons

Adons

Panoràmica d'Adons

Situació Crtra. d'Adons. Desviament crtra N-260, km 335,2
Petit poble situat dalt d'un turó, a 1.353 m d'altitud, a l'extrem sud de la vall de Viu, habitat només temporalment. El seu origen és un castell situat dalt de la roca (castellum Adonze) esmentat l'any 1023. Al segle XI pertanyia a Guillem Sunyer i cap a la fi del mateix segle va passar a mans dels comtes de Pallars Jussà i posteriorment als barons de Sas. Al segle XIII, i fins a l'extinció de les senyories, va ser senyorejat pels Erill. L'únic vestigi que ha deixat és un doble mur de maçoneria situat al cantó sud del turó.

Al fogatge de 1381, el lloc tenia 6 focs que havien pujat a 10 al de 1553. Pascual Madoz, al seu Diccionario Geográfico, de 1845, indica que hi ha 16 cases, totes elles molt miserables, d'una sola planta. A la Geografia General de Catalunya, de començament del segle XX, Ceferí Rocafort xifra els edificis en 17 i els habitants en 28.