Can Portabella
(Barcelona | Sant Andreu - Barcelonès)

Barcelona - Can Portabella. Xemeneia

Barcelona - Can Portabella. Xemeneia (Foto: Sergi Suárez, 2023)

AutorJosep Bunyesc (reforma)
Situació Virgili, 18
De l’antiga casa-fàbrica de Can Portabella es conserva només el casal conegut com la casa de l'Amo, remodelat i transformat en casal de barri, i la xemeneia, situada al costat oposat de la plaça.

La fàbrica té el seu origen al Rec Comtal, que va permetre a l'empresari Josep Ancío instal·lar-hi una adoberia, a mitjan segle XIX. Anys després, Manuel Portabella i Cantarell va comprar una part dels terrenys a la viuda de Josep Suñé i Rovira, per construir una fàbrica de filat de lli (1874) que, l'any 1888 va vendre a la Societat Llanera Barcelonesa. Les darreres instal·lacions fabrils van ser enderrocades l'any 2007. La rehabilitació del casal ha estat projectada per l'arquitecte Josep Bunyesc (2015).