Torre de Sant Joan
(Amposta - Montsià)

Amposta - Torre de Sant Joan

Amposta - Torre de Sant Joan (Foto: Albert Esteves, 2023)

Amposta - Torre de Sant Joan (Foto: Manel Pons CC BY-SA 2.0, 2010)

Situació Parc natural del Delta de l'Ebre. Prop de la boca de la Llanada
Necessita intervenció urgent
Las nombroses ràtzies de la pirateria barbaresca al llarg de tot del segle, que en alguns casos van ser molt cruentes, van obligar a construir torres de guaita i defensa al llarg de tota la costa, i molt especialment al sector del delta. La Torre de Sant Joan dels Alfacs, situada uns 50 m dins del mar, va ser alçada, per ordre del rei Felip II, l'any 1576. Formava part de les denominades "Torres dels Alfacs", destinades a protegir el port homònim. Originalment, era una torre de considerable alçada, capçada amb merlets i matacans, i comptava amb una guarnició d'uns 10 soldats, a més del capità i el capellà, que habitaven als pisos superiors. Al segon pis tenia fins i tot una petita capella. És probable que fos derruïda durant la Guerra del Francès tot i que, durant la Guerra Civil, encara es va poder fer servir de refugi. Als anys 50 els seus carreus es van fer servir per construir cases al Poblenou del Delta. Actualment es troba en un estat lamentable, amb un accés sovint anegat, i només resta la part inferior, molt malmesa.