Església Vella de Sant Andreu
(Vallgorguina - Vallès Oriental)

Vallgorguina - Església vella de Sant Andreu

Vallgorguina - Església vella de Sant Andreu (Foto: Albert Esteves, 2023)

Vallgorguina - Església vella de Sant Andreu (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2011)

Situació Crtra. de Vallgorguina. Camí del Corredor, trencall a mà esquerra
Necessita intervenció urgent
Està documentada des de l'any 1083, quan les terres eren propietat del monestir de Sant Cugat, tot i que la seva fundació pot ser encara més antiga. Aquella primera església romànica no ha deixat cap vestigi. L'edifici actual va ser bastit al segle XVII. Sabem que el retaule major, desaparegut, va ser encarregat l'any 1671. Al segle XIX, quan el nucli urbà ja s'havia consolidat i donat que l'església vella quedava molt allunyada, es va decidir substituir per un nou temple, beneït l'any 1848. Llavors va quedar com a capella del cementiri, que es va mantenir fins a l'any 1888. Actualment, està molt malmesa i no és visitable, per situar-se dins d'una propietat privada.