Museu Diocesà. Retaule de Sant Bartomeu
(Tarragona | Catedral - Tarragonès)

Tarragona - Museu Diocesà. Retaule de Sant Bartomeu

Tarragona - Museu Diocesà. Retaule de Sant Bartomeu (Foto: Albert Esteves, 2023)

AutorMestre de Santa Coloma de Queralt
Situació Museu Diocesà de Tarragona
Retaule dedicat a l'apòstol sant Bartomeu, atribuït al mestre de Santa Coloma de Queralt, pintat al tremp i pa d'or sobre fusta d'àlber, cap a l'any 1360. Estava situat a la capella dedicada al sant, al creuer de la catedral.

Es conserven tres carrers. al carrer central hi veiem el sant, entre dos donants. Apareix amb una llança, acabada en creu, clavada al dimoni que es pot veure als seus peus. Al carrer esquerra, a la part superior hi ha l'Anunciació. Al centre, l'escena on el sant és recollit per uns nobles jueus que van de caça. I a la part inferior, dues escenes juxtaposades: el dimoni sortint dels ídols i sant Bartomeu apallissat.

ni. Al carrer dret veiem, a la part superior, sant Pau i santa Tecla. Al centre, l'arribada del sant a casa dels seus pares, exorcitzant al dimoni i, a sota, els martiris del sant, primer espellat i després decapitat.