Torre Mateu (La Miranda)
(Llinars del Vallès - Vallès Oriental)

Llinars del Vallès - Torre Mateu (La Miranda) (Foto: Wikimedia Commons)

Llinars del Vallès - Torre Mateu (La Miranda). Postal antiga

Llinars del Vallès - La Miranda, semidestruída

Llinars del Vallès - La Miranda, semidestruída (Foto: El Noticiero de España, el 11 març 1939)

Llinars del Vallès - Torre Mateu (La Miranda) (Foto: Dibuix de Berenguer Mestres. Arxiu Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya)

AutorAntoni Gaudí (atrib.) / Francesc Berenguer (atrib.)
Situació
Element
desaparegut
Element desaparegut
L'industrial barceloní Damià Mateu i Bisa va construir una torre d'estiueig a Llinars del Vallès, entre els anys 1906 i 1907. No se sap amb certesa qui en va ser l'autor, però tots els indicis apunten que va ser fruit de la col·laboració entre Antoni Gaudí i Francesc Berenguer.

L'edifici, que d'haver-se conservat seria una de les joies del modernisme català, tenia com a element emblemàtic una torratxa cilíndrica, amb funcions de mirador, capçada amb una coberta de trencadís en forma de bolet. Adossada a la torre hi havia una terrassa volada de maó vist.

Els estralls de la guerra civil, l'any 1939, van deixar la casa força malmesa, però es va conservar fins a l'any 1962, quan va ser demolida per construir un bloc de pisos. Només es va salvar la tanca de ferro forjat, actualment instal·lada al parc Güell.

L'any 1996 es va crear una associació (Associació Pro Miranda) i el 2006 una fundació (Fundació la Miranda) que tenen com a objectiu la seva reconstrucció.