Església de Sant Joan de Sanata
(Llinars del Vallès - Vallès Oriental)

Llinars del Vallès - Església de Sant Joan de Sanata

Llinars del Vallès - Església de Sant Joan de Sanata (Foto: Albert Esteves, 2023)

Llinars del Vallès - Sant Joan de Sanata

Llinars del Vallès - Sant Joan de Sanata (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 1998)

Llinars del Vallès - Sant Joan de Sanata (Foto: Albert Oliveras -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1925)

Llinars del Vallès - Sant Joan de Sanata (Foto: Manuel Genovart -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1925)

AutorPere Batlle , m.o. de Lloret / Joan Font, m.o. de Vic
Situació Sanata
El lloc de Sanata està situat a uns 2 km del poble, a l'extrem nord-oest del terme. Està documentat des de l'any 1003, però la parròquia no és esmentada fins al 1040, quan va ser unida a la canònica de Barcelona. Anys després el bisbat de Girona va pretendre usurpar-les, sense èxit. A inicis del segle XV es va unir a la parròquia de Collsabadell. No tornaria a ser independent fins a l'any 1871.

L'edifici romànic va ser substituït per l'actual l'any 1572. En va ser el mestre d'obres, Perer Batlle, de Lloret. La façana es va enllestir dos anys després, a càrrec del mestre de cases vigatà, Joan Font. És una església d'una sola nau, coberta per quatre trams de volta de creueria i capçada amb un presbiteri poligonal. Està reforçada amb contraforts, en un dels quals hi ha inscrita la data de 1684. La base del campanar podria tenir un origen més antic, probablement del segle XIII. La porta és renaixentista, presidida per un timpà apetxinat que pren com a model l'església propera de Sant Esteve del Coll.