Casa Taberner
(Barcelona | La Rambla - Barcelonès)

Barcelona - Casa Taberner. Imatge de Santa Eulàlia (Foto: Eloi de Tera, 2013)

Barcelona - Casa Taberner, foto antiga

AutorAntoni Coll / Eduard Batiste Alentorn (escult.)
Situació Boqueria, 7
Edifici del 1898 amb un ric repertori ornamental de referències clàssiques, encàrrec de Domènec Taberner i Prims. La façana principal, abocada a la Rambla, utilitza un llenguatge diferent a cada planta. La planta baixa i l'entresol s'obren amb grans arcs escarsers. La planta principal, amb balustrada de pedra, té les obertures coronades amb frontons. El pis següent té balcó amb barana de forja. És al pis superior on més es deixa sentir la influència modernista, amb una galeria de cinc finestres i dos balcons semicirculars. L'element més destacable és la tribuna circular del xamfrà, amb una barana ricament esculpida, columnes estriades de capitell corinti i una cúpula que fa de peanya de la figura d'una santa, Eulàlia, obra d'Eduard Batiste Alentorn del 1900. Al mateix eix de la cantonada, dalt del terrat, hi ha una petita torre-mirador. Segons el blog Barcelofília, destacava també un grup escultòric amb una figura humana asseguda sobre la barana de la torre, desaparegut als anys quaranta.

A santa Eulàlia era dedicada l'ermita que hi havia hagut al costat del comerç de moda establert als baixos, que en va prendre el nom, i que fou enderrocada per tal d'ampliar-lo. Com a record, es va col·locar la imatge sobre la tribuna.