Mas d'en Pau
(Masdenverge - Montsià)

Masdenverge - Mas d'en Pau (Foto: Albert Esteves, 2023)

Masdenverge - Mas d'en Pau (Foto: Serveis territorial Terres de l'Ebre, 1994)

Masdenverge - Recreació gràfica del Mas d'en Pau. Cartell in situ

Situació Camí del barranc de la Galera
Necessita intervenció urgent
Conegut també com a Mas d'en Tosques, els seus orígens es remunten a l'època romana, tal com demostren les restes ceràmiques trobades, la major part datades als segles II i III dC. L'any 1463 va ser adquirit per l'abat de Benifassà i, un segle després, l'any 1562, es va reconstruir la casa, amb una capella adossada, i es va construir el molí, juntament amb un forn de pa, safareigs i paridores. Amb la desamortització dels béns eclesiàstics, l'any 1841 va ser adquirit pel marquès Domènec de Santa Maria.

El seu aspecte actual és fruit d'una remodelació duta a terme l'any 1868. Conserva, tanmateix, dues portes adovellades de mig punt, una d'elles protegida per un matacà.

L'any 2023, l'Ajuntament va fer una consulta popular per si la ciutadania estava d'acord en l'adquisició del mas per part del consistori. El resultat va ser negatiu i la finca va passar a mans particulars.