Retaule gòtic del Vinseum
(Vilafranca del Penedès | Vila - Alt Penedès)

Vilafranca del Penedès - Retaule gòtic del Vinseum

Vilafranca del Penedès - Retaule gòtic del Vinseum (Foto: Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya -CRBMC-)

Situació Interior del Vinseum
Retaule gòtic, d’origen desconegut, que s’exhibeix des de 1940 al Museu de Vilafranca del Penedès (Vinseum), anys després que fos adquirit per Pau Milà i Fontanals per ornamentar la capella del seu panteó. Va ser pintat l'any 1459, segons indica una inscripció a la base del tron. S’articula en tres carrers i predel·la, presidit per la imatge entronitzada de la Mare de Déu, envoltada d'àngels músics. Als carrers laterals i al plafó superior hi ha imatges relacionades amb la mort de Maria. Tot i que no es coneix l’autor del retaule, la historiografia el situa proper al cercle de Mateu Ortoneda, de l’escola de Tarragona. L'historiador de l'art Francesc Ruiz i Quesada afirma que l'autor és Pasqual Ortoneda

Va ser restaurat l'any 2012 pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC).