Mercat de la Boqueria
(Barcelona | La Rambla - Barcelonès)

Barcelona - Mercat de la Boqueria (Foto: Anna Corcoll, 2023)

Barcelona - Mercat de la Boqueria, plaça de la Gardunya

Barcelona - Mercat de la Boqueria, plaça de la Gardunya (Foto: Albert Esteves, 2019)

TipusMercat
Període1911-1929
AutorJosep Mas Vila / Josep Oriol Mestres Esplugas / Antoni de Falguera Sivilla / Michel de Bergue / Clotet & Paricio (reforma) / Carme Pinós (reforma)
Situació Plaça Sant Josep
InterèsEspecial interès Interessant
El Mercat de Sant Josep, conegut popularment com la Boqueria, ocupa el solar de l'antic convent dels carmelites descalços de Sant Josep, cremat el 1835. El seu origen es remunta a l'edat mitjana, quan era només un mercat a l'aire lliure que flanquejava una de les portes de la muralla barcelonina, enderrocada l'any 1777.

L'any 1836 els paradistes van ocupar el solar, primer descobert i, a partir de 1840, constituït en una plaça porxada, dissenyada per l'arquitecte Mas Vila, projecte acabat per Mestres Esplugas. Entre 1842 i 1848, es va executar el primer edifici cobert del mercat, el qual va ser ampliat el 1869.

L'estructura del mercat s'emmarca dins el tipus de construcció conegut com a "arquitectura del ferro". L'entrada principal mostra un pòrtic de tipus modernista amb vitralls de colors d'on penja l'escut de la ciutat, sostingut per unes columnes ornades amb trencadís ceràmic. Aquest arc, així com algunes parades, va ser projectat per Antoni de Falguera, el 1913. L'any següent es va instal·lar la coberta metàl·lica, executada per la Foneria Torras i dissenyada, temps abans, per l'enginyer anglès Michel de Bergue, reformulada per Antoni de Falguera mateix.

Reformat segons el projecte dels arquitectes Clotet / Paricio entre els anys noranta i dos mil, amb la intenció de realçar la columnata, reordenar l'espai i alçar l'edifici de serveis. Amb més de 300 parades, el Mercat de la Boqueria és sens dubte el mercat més popular i turístic de Barcelona i un dels més coneguts del món. Novament, entre 2007 i 2015, l'arquitecta Carme Pinós va renovar-ne la façana posterior, amb cobertes més baixes i de distribució asimètrica.