Església de Sant Francesc. Sepulcres medievals
(Vilafranca del Penedès | Vila - Alt Penedès)

Vilafranca del Penedès - Església de Sant Francesc. Sepulcre de Bernat de Castellet (1324)

Vilafranca del Penedès - Església de Sant Francesc. Sepulcre de Bernat de Castellet (1324) (Foto: Albert Esteves, 2024)

Vilafranca del Penedès - Església de Sant Francesc. Sepulcre de Bernat de Castellet (1325)

Vilafranca del Penedès - Església de Sant Francesc. Sepulcre de Bernat de Castellet (1325) (Foto: Diputació de Barcelona)

Vilafranca del Penedès - Església de Sant Francesc. Sepulcre d'Hug de Cervelló (1332)

Vilafranca del Penedès - Església de Sant Francesc. Sepulcre d'Hug de Cervelló (1332) (Foto: Albert Esteves, 2024)

Vilafranca del Penedès - Església de Sant Francesc. Sepulcre de la família Avinyó (segle XIV)

Vilafranca del Penedès - Església de Sant Francesc. Sepulcre de la família Avinyó (segle XIV) (Foto: Albert Esteves, 2024)

Vilafranca del Penedès - Església de Sant Francesc. Sepulcre dels Penyafort (segle XIV)

Vilafranca del Penedès - Església de Sant Francesc. Sepulcre dels Penyafort (segle XIV) (Foto: Albert Esteves, 2024)

Vilafranca del Penedès - Església de Sant Francesc. Sepulcre de la família Boixadors (segle XIV)

Vilafranca del Penedès - Església de Sant Francesc. Sepulcre de la família Boixadors (segle XIV) (Foto: Albert Esteves, 2024)

Vilafranca del Penedès - Església de Sant Francesc. Sepulcre dels Piquer (segle XV)

Vilafranca del Penedès - Església de Sant Francesc. Sepulcre dels Piquer (segle XV) (Foto: Albert Esteves, 2024)

Vilafranca del Penedès - Església de Sant Francesc. Sepulcre Guerau de Barberà i Cervelló (1598)

Vilafranca del Penedès - Església de Sant Francesc. Sepulcre Guerau de Barberà i Cervelló (1598) (Foto: Albert Esteves, 2024)

Vilafranca del Penedès - Església de Sant Francesc. Sepulcre família Tord (segle XVIII)

Vilafranca del Penedès - Església de Sant Francesc. Sepulcre família Tord (segle XVIII) (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Interior de l'església de Sant Francesc
L'església de Sant Francesc reuneix una quantitat insòlita de sepulcres d'època medieval i posterior, tots ells en molt bon estat de conservació. Pertanyen a les principals nissagues penedesenques de la baixa edat mitjana. En general, es tracta de sarcòfags -en realitat osseres, ja que recollien les restes dels difunts un cop reduïdes als ossos-. Molts contenen l'estàtua jacent del difunt i, sempre, els seus escuts heràldics. Sobre el paviment del presbiteri hi ha també dues làpides d'època posterior, la de Guerau de Barberà, de 1598 i la de la família Tord, del segle XVIII.

Destaquen especialment els sepulcres de Bernat de Castellet, amb dues estàtues jacents, de 1324 i el de la família Boixadors, situat sota un arcosoli. El de la família Avinyó conserva la policromia i el d'Hug de Cervelló destaca per les figures esculpides al frontal del sarcòfag.