Can Clota
(Esplugues de Llobregat - Baix Llobregat)

Esplugues de Llobregat - Can Clota (Foto: Albert Esteves, 2008)

Esplugues de Llobregat - Can Clota (Foto: Albert Esteves, 2019)

Esplugues de Llobregat - Can Clota (Foto: Soria Nite, 2010)

Esplugues de Llobregat - Can Clota (Foto: Albert Esteves, 2006)

Esplugues de Llobregat - Can Clota (Foto: autor desconegut. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, inicis segle XX)

Situació Laureà Miró s/n, prop del parc de Can Vidalet
Important casal d'origen medieval, probablement del segle XIV, tot i que l'actual edificació, llevat de l'antiga torre, deu ser del segle XVIII. Se sap que a durant ell segle XV va ser propietat de Simó Canyet i que el 1734 va ser adquirit per Jaume Clota, i, poc després a les mans del baró de Vilagayà, els successors del qual encara en mantenen la propietat. L'edifici té planta quadrada, amb coberta a quatre vessants, amb planta baixa i dos pisos, i una remarcable torre -renaixentista- coronada amb una galeria oberta d'arcs de mig punt. També compta amb una capella del segle XVII, amb portal renaixentista també. Del gran jardí cal destacar-ne una bassa voltada de galeries d'arcs de mig punt, a manera de claustre.

Vilagayà és una nissaga provinent de la noblesa gironina vinculada ja antigament amb els Delàs. Aquests hostatgen a la torrassa una important biblioteca i una societat d'amics de Casanova, l'aventurer venecià, potser d'origen barceloní.