Torre de Martí
(La Sénia - Montsià)

La Sénia - Torre de Martí

La Sénia - Torre de Martí (Foto: Pere Rams / Josep M. Pérez -invarquit.gencat.cat-, 2008)

La Sénia - Torre de Martí (Foto: Josep R. Roig i Antó -calaix.gencat.cat-, 1984)

Situació Crtra. de la Sènia a la Galera. Trencall km, 19-20
Aïllat enmig dels camps d'oliveres, és un edifici de grans dimensions i aspecte casteller, construït pel fabricant de paper, Martí Martorell, l'any 1895. Té planta rectangular i està fortificat amb torres emmerletades i garites a les cantonades. La porta, d'arc escarser, està situada en un cos avançat, protegit per un parapet al terrat, fet amb carreus ben treballats. A la llinda hi ha les inicials del propietari i l'any de construcció. Dona accés a un pati interior des d'on s'accedeix a les dependències distribuïdes al seu voltant.

Pels voltants de l’any 2000 es van dur a terme actuacions de millora de l’edifici atès el seu mal estat. Es va procedir a la substitució de tots els forjats de l’edifici, al reforç dels fonaments, l’enderroc dels envans que separaven les sales grans i es va fer un sanejament i allisat de la façana, amb un arrebossat de morter mixt.

Es coneix també com la torre de les Coves de Martí, per la seva proximitat al barranc de les Coves.