Torre Peralta (Casa dels Ulls)
(La Sénia - Montsià)

La Sénia - Torre Peralta (Casa dels Ulls) (Foto: Albert Esteves, 2024)

La Sénia - Torre Peralta

La Sénia - Torre Peralta (Foto: M. Victòria Almuni -calaix.gencat.cat-, 1987)

Situació Pedrera de Bel
Necessita intervenció urgent
Edifici aïllat, d'un estil força original, construït per un indià anomenat Peralta després del seu retorn de Cuba. El més característic de la casa és el coronament, amb un seguit d'òculs emmarcats amb cornises triangulars fent ziga-zaga. Ja l'any 1987, segons podem veure a la fotografia adjunta, es trobava en molt mal estat. L'any 2024 segueix en procés de deteriorament.

Diu una llegenda molt popular a la Sénia que, un cop l'amo va morir, la seva esposa, una jove cubana anomenada Juana, va embogir i des de les finestres de les golfes, que semblen ulls, espiava i espantava els xiquets i xiquetes que s'hi apropaven. D'aquí vel el nom de "la Casa dels Ulls".