Font de Canaletes
(Barcelona | La Rambla - Barcelonès)

Barcelona - Font de Canaletes (Foto: Albert Esteves, 2021)

TipusFonts, pous i safareigs
AutorPere Falqués Urpí
Situació Rambla, a tocar de la plaça Catalunya
Al capdamunt de la Rambla hi ha la font més popular de Barcelona, la font de Canaletes, al voltant de la qual se celebren les victòries del Barça. Diu la llegenda que aquell qui beu aigua de la font tornarà de ben segur a Barcelona.

Es tracta d'una font de ferro amb quatre brolladors, coronada amb un fanal de quatre braços. Va ser instal·lada a la darreria del segle XIX al mateix lloc on hi havia hagut la font dels Estudis Generals, creats per Felip V el 1714. El nom de Canaletes prové de l'època en què, per aquest sector de les muralles, hi passaven uns canals d'aigua que alimentaven els barris propers.

Aquest model de font, del qual en resten 17 a Barcelona, amb petites variacions, va dissenyat per Pere Falqués l'any 1892.