La Rambla
(Barcelona | La Rambla - Barcelonès)

Barcelona - La Rambla

Barcelona - La Rambla (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - La Rambla (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - La Rambla (Foto: Josep M. Co de Triola -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Situació Rambla
InterèsEspecial interès Interessant
En els seus orígens era una riera que baixava cap al mar just a tocar de la muralla construïda per Jaume I al segle XIII. El traçat de la Rambla segueix aproximadament el perfil d'aquesta antiga muralla, que va perdre la seva funció defensiva quan, un segle després, es va construir la tercera muralla. Això va afavorir la construcció d'edificis destinats a l'ensenyament, convents, hospitals i teatres durant els segles següents.

Amb tot, el naixement del passeig cal situar-lo al segle XVIII, especialment a partir de l'enderroc de la muralla i la construcció dels primers palaus i cases alineades que defineixen una avinguda ampla i ben urbanitzada, amb fonts i arbres, que aviat esdevé un dels principals eixos comercials i lúdics de la ciutat. El darrer quart del segle XVIII és el moment àlgid de la urbanització del que fins aleshores era una via desordenada i deslluïda, en la qual comencen a construir-se edificis de relleu que aprofiten les pedres de la muralla enderrocada.

Tanmateix, assoleix la màxima esplendor durant el segle XIX, quan es renoven la major part de façanes, s'urbanitza la plaça Reial i es construeix el Liceu. Amb l'entrada del segle XX la Rambla va perdent protagonisme i inicia un procés de degradació i certa marginalitat tot mantenint-se com una icona del tipisme barceloní. És a partir dels anys vuitanta que s'inverteix la tendència i es recuperen un bon nombre d'edificis emblemàtics per acollir dependències administratives, centres culturals o universitaris. Amb l'arribada massiva del turisme, la Rambla s'ha convertit en un dels passeigs més populars del món.