Torre de Carlemany (Campanar romànic)
(Girona | Catedral - Gironès)

Girona - Torre de Carlemany (Campanar romànic)

Girona - Torre de Carlemany (Campanar romànic) (Foto: Albert Esteves, 2024)

Girona - Torre de Carlemany, abans de la restauració. Postal antiga

Situació Interior de la Catedral
En la construcció de la catedral gòtica es van preservar alguns dels elements més significatius de la seu romànica. Entre ells el campanar, conegut com la Torre de Carlemany, conservat només en part, ja que la seva meitat sud va ser escapçada, i incorporat als contraforts del cantó nord de la nau. És una torre de planta quadrada, de set pisos, separats amb arcuacions llombardes. Els dos primers pisos són cecs, oberts únicament amb espitlleres, el tercer amb obertures de mig punt mentre que la resta presenten finestres geminades de mig punt, amb columneta i capitell en forma de mènsula llisa.

Pel seu estil, es pot datar a la primera meitat del segle XI, coetani de campanars semblants, com els de Sant Miquel de Cuixà, Sant Pere de Vic, Santa Maria de Ripoll o Sant Salvador de Breda.