Tipogràfica Cormellas
(Barcelona | El Call - Barcelonès)

Barcelona - Antiga Tipogràfica Cormellas (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Antiga Tipogràfica Cormellas, detall dels esgrafiats

Portada d'una edició de la impremta Cormellas, de l'any 1604

Situació Call, 14
Edifici d'origen medieval que, durant el segle XVII, va ser ocupat per la Tipogràfica Cormellas, la qual, segons la tradició, és la que descriu Cervantes a la segona part del Quixot.

Sebastià de Cormellas, procedent d'Alcalà d'Henares, va començar a treballar a Barcelona al taller de l'impressor Humbert Gotard. Quan aquest va morir, l'any 1589, es va casar amb la seva vídua i dos anys després va adquirir la impremta que rebatejà amb el seu nom i que va arribar a ser la més important de la ciutat. Posteriorment, l'activitat va ser continuada pel seu fill i pel seu net.

L'edifici consta de planta baixa i tres pisos, amb les obertures -una per planta- desalineades i situades totes a la banda esquerra de la façana. Aquesta va ser reformada durant la segona part del segle XVIII, època a la qual pertanyen els esgrafiats*. La temàtica dels dibuixos està en relació amb l'activitat de la Tipogràfica Cormellas. Concretament, fan referència a l'edició de la Metamorfosi d'Ovidi. Al pis superior hi ha dibuixada una àliga, símbol de sant Joan Evangelista, patró dels impressors. Van ser restaurats per l'Ajuntament el 1966, amb motiu del cinquè Congrés Nacional d'Arts Gràfiques.

*Ramon Nonat Comas al seu Catàleg dels Esgrafiats Barcelonins, els data entre 1780 i 1790 i els qualifica d'estil Lluís XVI.