Capella de Santa Maria del Bonviatge
(Sant Joan Despí - Baix Llobregat)

Sant Joan Despí - Capella del Bonviatge (Foto: Albert Esteves, 2008)

Sant Joan Despí - Capella del Bonviatge (Foto: Albert Esteves, 2018)

Sant Joan Despí - Capella Bonviatge

Sant Joan Despí - Capella Bonviatge (Foto: Josep Maria Ardèvol, 1999)

Sant Joan Despí - Capella Bonviatge (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1921)

Situació Bonviatge, davant l'església parroquial
Capella documentada des del 1261 on es venerava la imatge de la Mare de Déu del Bonviatge. L'edifici s'inscriu dins la tradició del gòtic popular, tot i que ha sofert diverses reformes al llarg dels segles. Se sap que el 1727 es trobava en molt mal estat i que el 1740 era objecte de restauració. A partir de 1818 va ser utilitzat com a presó i magatzem, i el 1833 el rector de Sant Joan qualifica el seu estat com a deplorable, reobrint-se al culte a partir de 1851. Té planta rectangular, coberta a doble vessant, amb embigat de fusta que es recolza sobre arcs apuntats de diafragma. La façana principal presenta portal adovellat de punt rodó damunt del qual hi ha un petit òcul, sota el campanar d'espadanya. Els murs laterals s'afermen amb gruixuts contraforts.