La Sinagoga Major
(Barcelona | El Call - Barcelonès)

Barcelona - Sinagoga Major

Barcelona - Sinagoga Major (Foto: Albert Esteves, 2007)

Situació Marlet, 5
InterèsEspecial interès Interessant
Descoberta casualment a la fi dels anys noranta del segle XX, la Sinagoga Major de Barcelona, una de les cinc que va arribar a tenir la ciutat, és considerada entre les més antigues d'Europa. Es conserven dues sales, les quals permeten contemplar les restes d'unes parets romanes del segle I, construïdes amb "opus africanus". Va ser l'any 212 quan l'emperador romà Caracalla va accedir a la construcció d'un lloc de culte per als ciutadans jueus. La sinagoga va estar activa fins al saqueig del Call (1391) i posteriorment va tenir diversos usos, entre ells el de tintoreria. Encara es poden veure les antigues basses de tintar. Posteriorment, l'edifici va patir profundes reformes, especialment quan, al segle XVII, es van edificar els quatre pisos superiors de l'edifici, època a la qual pertany la volta, i es va eliminar el jardí interior.

Restaurada per l'Associació Call de Barcelona, la Sinagoga és actualment un petit museu on destaca el menorah o canelobre de set braços, obra del mallorquí descendent de jueus Ferran Aguiló (1957).