Can Sentromà
(Tiana - Maresme)

Tiana - Can Sant-romà (Foto: Albert Esteves, 2007)

Tiana - Capella de Sant Romà

Tiana - Capella de Sant Romà (Foto: Albert Esteves, 2007)

Situació Crtra. de la Conreria, km. 4 / Riera de Montalegre, 2
Can Sentromà o Sant-romà és una gran casa medieval construïda sobre les restes d'unes vil·les romanes que va anar creixent i modificant-se al llarg dels segles fins a la darrera reforma ja en època modernista. Està situat a la dreta de la Riera de Montalegre i al costat del Turó de l’Home.

La façana principal té portal adovellat de mig punt amb els brancals formant una mena de pilastra amb capitell. Al seu damunt hi ha l'escut familiar. A l'esquerra hi ha la porta del celler, amb la data de 1350. Al pis principal hi ha una gran finestra coronella i dues més d'arc conopial amb cares esculpides. La torre de guaita, molt modificada en la restauració, incorpora finestres originals d'altres edificis de la família. A la part posterior de la casa hi ha restes d'una antiga torre d'època romànica.

Al costat de la casa hi ha la capella de Sant Romà, d'origen romànic, reconstruïda entre els segles XVI-XVII. Molt a prop es troba el jaciment amb les restes de la vil·la romana. El conjunt de la casa, la capella i les restes arqueològiques va ser declarat monument historicoartístic el 1975.