Portal del Sant Iu
(Barcelona | Catedral de Barcelona - Barcelonès)

Barcelona - Catedral - Porta de Sant Iu (Foto: Albert Esteves, 2012)

Barcelona - Catedral, portal de Sant Iu

Barcelona - Catedral, portal de Sant Iu (Foto: Albert Esteves, 2012)

Situació Carrer dels Comtes
Situada a sota d'una de les torres campanar, en un cos sobresortit que afronta a l'antic Palau Reial, és la porta més antiga de la catedral gòtica i té un gran interès arquitectònic i escultòric. Està feta de marbre i pedra de Montjuïc, aprofitant probablement alguns elements d'una portada més antiga. Pel que fa a l'època de construcció, les semblances amb la porta lateral de Santa Maria del Mar i la principal de Santa Maria del Pi fan pensar en una datació propera a 1325-30.

La porta està formada per quatre arquivoltes apuntades en degradació i un guardapols, els quals descansen sobre nervadures capçades amb capitells florals. Al timpà hi ha una fornícula amb una imatge identificada amb santa Eulàlia. A banda i banda de la portada, a l'alçada dels capitells, hi ha uns interessants relleus que representen la lluita d'homes, alguns vestits de guerrers, contra animals fantàstics. L'origen d'aquests relleus ha estat molt discutit pels historiadors. Hi ha qui creu que procedeixen de l'antiga catedral romànica mentre que altres hi veuen mans italianes i els situen en una època força més tardana, de finals del segle XIV. A la part inferior, i també a ambdós costats, veiem sengles làpides de marbre que commemoren l'inici de la catedral, l'any 1298.

Pel que fa a la part superior de la portalada, destaquen un seguit d'arcuacions separades per bàculs -en referència al caràcter episcopal del temple- que devien estar destinades a rebre imatges. Als carcanyols, figures d'uns àngels músics.