Saló del Tinell
(Barcelona | Barri de la Catedral - Barcelonès)

Barcelona - Saló del Tinell.  Antic convent de Santa Clara

Barcelona - Saló del Tinell. Antic convent de Santa Clara

AutorGuillem Carbonell
Situació Plaça del Rei
Constitueix la sala de cerimònies de l'antic Palau Reial Major, residència dels comtes i després dels reis de la corona catalana-aragonesa. Va ser construït entre 1359 i 1370 per encàrrec del rei Pere el Cerimoniós al mestre d'obres Guillem Carbonell, sobre les estructures d'una sala més antiga, d'època romànica. Quan, al segle XVIII, el Palau va ser transformat en convent de les monges de Santa Clara, el Saló va passar a fer funcions de capella i va ser ocupat per noves construccions que el van deixar ocult en gran part, però sense perdre cap de les seves estructures. L'expulsió de les monges, l'any 1936, va posar al descobert l'existència d'aquesta gran sala gòtica. Als anys quaranta, Adolf Florensa s'encarregà de la restauració que va consistir, bàsicament, a eliminar totes les construccions afegides per tal de recuperar la imatge que el Saló oferia a l'època de la seva construcció. I, allà on va fer falta, s'hi van incloure elements de factura moderna però habituals als edificis civils del segle XIV, com les finestres coronelles visibles a la plaça del Rei. També la façana posterior, que dona al pati del Museu Marès, probablement d'origen romànic, va ser molt transformada en la restauració, que es va enllestir l'any 1944.

Estructuralment, és un edifici de planta rectangular cobert amb un embigat pla, sostingut per sis grans arcs diafragmàtics de mig punt, que es recolzen sobre pilars prismàtics amb capitells esculpits. Transversalment, als arcs hi ha unes estretes voltes de canó al costat dels murs laterals.

En un dels murs laterals es poden veure unes pintures murals realitzades al voltant de l'any 1300, d'estil gòtic lineal, amb escenes de la conquesta de Mallorca, força ben conservades.