Casa dels Canonges de la plaça de la Pietat
(Barcelona | Barri de la Catedral - Barcelonès)

Barcelona - Casa dels Canonges de la plaça de la Pietat

Barcelona - Casa dels Canonges de la plaça de la Pietat (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Casa dels Canonges de la plaça de la Pietat (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Casa dels Canonges de la plaça de la Pietat, façana lateral

Barcelona - Casa dels Canonges de la plaça de la Pietat, façana lateral (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Casa dels Canonges de la plaça Pietat, comparativa amb Casa Vila-Picó

Barcelona - Casa dels Canonges de la plaça Pietat, comparativa amb Casa Vila-Picó (Foto: Albert Esteves)

Situació Plaça de la Pietat
Els canonges de la catedral de Barcelona van abandonar la vida claustral cap al segle XIV i es van instal·lar en un grup de cases properes. Totes elles van ser restaurades, i en gran part refetes, amb criteris historicistes durant la segona dècada del segle XX.

La casa que dona a la plaça de la Pietat va ser, des de 1924, la seu del Foment de les Arts Decoratives, que inicialment va adaptar l'interior de la casa sense alterar la façana. Un dels membres del FAD, Jeroni Martorell, va fer-ne un estudi per descobrir quina havia estat la forma originària de la casa i va plantejar un projecte que, més que una restauració, proposava una recreació del que podia haver estat una casa urbana barcelonina dels segles XV-XVI, època de construcció de l'edifici original, el qual havia estat molt alterat amb el pas dels segles. El projecte, de l'any 1927, mantenia l'estructura general de l'edifici, que conservava el portal adovellat de mig punt i restes de les galeries superiors, així com una única finestra coronella, però hi afegia altres finestres que imitaven la façana de la casa del carrer del Bisbe i col·locava, a més, un finestral gòtic florit molt allunyat de l'estil general de la façana. Les obres, que es van allargar fins a l'any 1930, van barrejar elements autèntics de la casa, amb altres que procedien d'edificis gòtics demolits i una bona part van ser realitzats ad hoc, copiant models antics. En concret, el finestral geminat és una còpia d'una finestra autèntica de Mataró (la casa Vila-Picó), com podem comprovar amb la foto comparativa que adjuntem.

En una sala alta es va descobrir una decoració mural amb escuts nobiliaris i composicions jeroglífiques que, pel seu mal estat, no es va poder conservar.