Casa dels Canonges dels esgrafiats
(Barcelona | Barri de la Catedral - Barcelonès)

Barcelona - Casa dels Canonges del carrer Pietat (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Casa dels Canonges del carrer Pietat (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Casa dels Canonges del carrer Pietat (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Casa dels Canonges del carrer Pietat. Placa dedicada a Apel·les Mestres

Barcelona - Casa dels Canonges del carrer Pietat. Placa dedicada a Apel·les Mestres (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorJoan Rubió Bellver (reforma)
Situació Bisbe, 8 / Pietat
La casa que fa cantonada entre el carrer Pietat i el carrer del Bisbe és una de les cases que van servir d'habitatge als canonges de la seu a partir del segle XIV. Aquesta és una casa del segle XVIII, reformada el 1927 per Joan Rubió i Bellver. La façana va ser decorada amb esgrafiats de tipus vuitcentista, amb dames camperoles, gerros i ornaments arquitectònics, evocant els esgrafiats que decoraven les façanes de les cases barcelonines del segle XVIII. És l'única de les cases dels Canonges que no va ser reformada en estil neomedieval.

A la cantonada de la casa hi ha una placa commemorativa de bronze dedicada a Apel·les Mestres, obra de Frederic Marès, col·locada l'any 1935, amb motiu del vuitantè aniversari de l'artista, que moriria l'any següent.