Columnes del temple romà
(Barcelona | Barri de la Catedral - Barcelonès)

Barcelona - Pedestal honorífic dedicat a Quint Calpurni Vlavi (segle I dC)

Barcelona - Columnes del temple romà, gravat antic anterior a la reforma

Barcelona - Columnes del temple romà, gravat antic anterior a la reforma (Foto: cartell in situ)

Barcelona - Columnes del temple romà, abans de la reforma

Barcelona - Columnes del temple romà, abans de la reforma (Foto: Anònim -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, inicis segle XX)

Barcelona - Columnes del temple romà (Foto: Albert Oliveras -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1927)

Barcelona - Una de les columnes, situada a la plaça del Rei (postal antiga)

PeríodeSegle IV ac a IV dc
EstilArt antic
Situació Paradís, 10
Del temple romà de l'antiga Barcino només ens han pervingut quatre grans columnes i una part de l'entaulament, les quals es troben ubicades dins l'edifici neogòtic que és seu del Centre Excursionista de Catalunya. Són quatre columnes de fust estriat i capitell d'ordre corinti que delimitaven un dels angles del temple. La seva construcció està datada al segle I, en època de l'emperador August, i estava situat enmig del Fòrum.

Tres d'aquestes columnes no s'han mogut mai del seu emplaçament original. L'altra procedeix de l'enderrocament d'una casa del carrer Llibreteria i va estar durant molt de temps exposada a la plaça del Rei, fins que va ser reintegrada al conjunt de la casa del carrer Paradís, l'any 1956.

La restauració de la casa, obrint un celobert per deixar visibles les columnes, va anar a càrrec de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner, l'any 1905. Tres anys abans, el seu oncle Ramon Montaner havia adquirit l'edifici amb la intenció de rescatar les columnes i traslladar-les al seu castell de Santa Florentina, a Canet de Mar, però les gestions dutes a terme pel president del Centre, Cèsar August Torres, van aconseguir evitar-ho.

Al segle XIX l'arquitecte Àngel Baixeras havia proposat instal·lar-les en una gran plaça i deixar-les al descobert, proposta que va gaudir de cert predicament a la seva època i que fins i tot va ser lloada pel poeta Jacint Verdaguer. Finalment, les columnes es poden contemplar lliurement al seu emplaçament original, tot i que el fet de trobar-se en un carreró poc transitat i a l'interior d'un edifici fa siguin desconegudes per a molts barcelonins.