Centre Excursionista de Catalunya
(Barcelona | Barri de la Catedral - Barcelonès)

Barcelona - Centre Excursionista de Catalunya (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Centre Excursionista de Catalunya (Foto: Albert Esteves, 2007)

AutorLluís Domènech i Montaner (reforma)
Situació Paradís, 10
Edifici del segle XV que havia estat residència dels canonges de la Catedral i que des de 1878 allotja la seu del Centre Excursionista de Catalunya, aleshores denominat Associació Catalana d’Excursions Científiques. Ha sofert diverses modificacions i restauracions al llarg del temps, la més important d'elles dirigida per Domènech i Montaner l'any 1905, i la darrera el 1999.

L'edifici s'obre al carrer Paradís amb un portal adovellat que, a través d'una volta plana, dona accés al pati interior, des d'on surt l'escala que condueix a la planta principal. En un pati lateral es poden contemplar quatre columnes de l'antic temple romà que es trobaven embegudes entre diferents forjats de la casa.

La intervenció de Domènech i Montaner va consistir a deixar visibles les columnes, mitjançant un celobert, construir l'actual escala d'accés i desplaçar la galeria gòtica, que estava tapiada i malmesa. La galeria paral·lela, d'arcs de mig punt, va ser feta ad hoc, aprofitant capitells originals de procedència diversa. També va remodelar la façana amb un acabat de pedra, i el trasllat d'una finestra coronella que estava situada al segon pis, per situar-la damunt la porta adovellada. L'edifici va ser remuntat amb dos pisos més. En conjunt, no es pot parlar tant d'una restauració com d'una refecció que adaptava de forma lliure diversos elements originals, combinats amb altres aliens, per aconseguir capacitar l'edifici segons les seves noves funcions de seu social i d'àmbit expositiu per a les columnes romanes.