Muralles de la plaça Ramon Berenguer el Gran
(Barcelona | Barri de la Catedral - Barcelonès)

Barcelona - Muralles a la plaça Ramon Berenguer (Foto: Albert Esteves, 2007)

PeríodeSegle IV ac a IV dc
EstilArt antic
Situació Plaça Ramon Berenguer el Gran
InterèsEspecial interès Interessant
Des de la plaça Ramon Berenguer el Gran pot contemplar-se la part més interessant del que resta de la muralla romana de l'època del baix imperi. S'observen diverses torres rectangulars i un tram de mur fet amb carreus de pedra de Montjuïc segons la tècnica de l'opus quadratum (carreus que envolten un farciment de morter i calç). A la part més alta s'obren finestres de mig punt. Damunt la muralla se superposen construccions medievals, entre les quals destaca la capella de Santa Àgata.

Entre 1959 i 1964 es van enderrocar les cases del segle XIX que donaven al carrer Tapineria i això va permetre posar al descobert les restes de la muralla romana que aquelles cases ocultaven. Al sector més proper a la plaça de la Catedral les restes eren tan escasses que es va decidir reconstruir el traçat amb un mur de maó vist i sòcol de pedra de Montjuïc. També es va fer servir el maó vist per omplir els trams de muralla que s'havien malmès.