Can Calderó
(Alella - Maresme)

Alella - Can Calderó

Alella - Can Calderó (Foto: Albert Esteves, 2007)

Alella - Can Calderó (Foto: Anònim -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Alella - Can Calderó (Foto: Lluís Bonet Garí -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c.1927)

Situació Sant Josep de Calassanç, 5
Can Calderó va pertànyer a la família Dauder, almenys des de 1292 i fins el 1559, any en què va ser venuda a mossèn Oller. Després va passar a la família Resplans i, per matrimoni, a Miquel Calderó Masdovelles (1655), regent de la Reial Audiència de Catalunya, jurista notable i primer propietari d’una nissaga que s’ha perpetuat fins el segle XX.

La casa està estructurada amb tres cossos perpendiculars a la façana i coberta amb teulada a quatre aigües. El portal és adovellat, les finestres conserven l’emmarcament de pedra i es manté molt bé la galeria de solana, amb dotze arquets de mig punt. Té adossada una torre de defensa de planta quadrada, emmerletada i sobre-elevada amb una torre d’obra cap als anys vint del segle passat*. Segons Bonet Garí conserva algun element de la fi del segle XIII tot i que el seu aspecte actual es deu fonamentalment a una reforma del segle XVII quan Miquel Calderó la va transformar en un casal senyorial renaixentista. També va fer construir la capella, beneïda l'any 1682. Al segle XVIII s'hi van afegir els balcons.

*Si comparem les dues fotografies antigues que adjuntem veurem que en una d'elles la torre encara no estava modificada, mentre que a l'altra, de cap a 1927, ja ho està.